Omhoog
Aanbiedingen
Accomodaties
Activiteiten
Alg. informatie
Ardennen per kajak
Bestuursmededelingen
Boottypes
Caravan en tent tips
Clubblad "Rob Roy"
Clublokaal
Filmpjes
Fotoalbum
Geschiedenis
Gezond sporten !
Kajakcursussen
Kajakspelletjes
Kalender
Klassement
Ledenhoek
Lid worden
Nevenactiviteiten
Onze adverteerders
Overzicht clubs
Tochtverslagen
Toogdienst
Vaarregels
Verwante sites

Reisapotheek

Maak tijd om een reisapotheek samen te stellen. Wat je precies meeneemt, hangt af van je bestemming, maar een aantal medicijnen heb je best altijd bij:

 

pijnstillers
een middel tegen diarree, wagenziekte, spijsverteringsstoornissen, koorts
Spray of zalf tegen insectenbeten of handig verpakte anti-muggendoekjes
zalf tegen allergie en brandwonden, blauwe plekken en verstuikingen
zalf of crème die een geïrriteerde huid kalmeert
een middel tegen koortsblaasjes
ontsmettingsmiddel en/of ontsmettende zalf

Het belangrijkste zijn de medicijnen die je regelmatig moet innemen van je arts. (In andere landen hebben ze soms een andere naam of kan je ze niet krijgen.) Nuttig zijn ook een certificaat en een attest met je allergieën.

Handig gereedschap
Koortsthermometer, schaar, pincet, veiligheidsspelden in combinatie met steriel gaasverband, watten, kleef- of snelverband, pleisters.

Pas je langzaam aan
Je kunt je apotheek verder naar willekeur aanvullen, volgens je eigen inzichten en behoeften. Maar het voornaamste geneesmiddel is je gezond verstand. Doe het de eerste dagen kalm aan en ga vroeg naar bed. Gun je organisme de tijd zich aan te passen.

Zonneproducten
Huidkanker neemt onrustbarend toe. In die zin kan je een goede zonnecrème als een preventief medicijn omschrijven: het smeersel voorkomt kwaad tot erger. Zon dus nooit zonder een beschermend product, ook als je een donkere huid hebt of al pigment hebt opgebouwd.
Wie moeilijk bruint en snel een rode huid krijgt, gebruikt een factor van meer dan 20. Kinderen hebben steeds een hoge factor (30 en meer) nodig, ongeacht hun huidtype.
Zelfs al smeer je factor 40, als je de crème niet goed aanbrengt , kan je verbranden. Dat gebeurt ook wanneer je zwemt of veel zweet en de crème vervaagt.
Vergeet in elk geval niet om de gevoelige plekjes extra in te smeren. Verbrande lippen, oren of tenen kunnen heel pijnlijk zijn. Een crème breng je minstens een kwartiertje voor het zonnebad aan, op een droge en schone huid. Smeer om de 2 à 3 uur opnieuw in, wat voor beschermingsfactor je ook gebruikt.
Bouw de zonne-uren langzaam op. Begin de eerste dag met 20 minuten (tenzij je thuis al genoeg gebruind bent). 20 minuten is de minimale erytheemdosis: de tijd waarbij de gemiddelde mens met de eerste roodheid op de zon reageert. Heel traag en geleidelijk bruinen, is niet alleen veiliger, de kleur zal ook langer blijven.

Terug