Omhoog
Aanbiedingen
Accomodaties
Activiteiten
Alg. informatie
Ardennen per kajak
Bestuursmededelingen
Boottypes
Caravan en tent tips
Clubblad "Rob Roy"
Clublokaal
Filmpjes
Fotoalbum
Geschiedenis
Gezond sporten !
Jongerenhoek
Kajakcursussen
Kalender
Klassement
Ledenhoek
Lid worden
Nevenactiviteiten
Onze adverteerders
Overzicht clubs
Tochtverslagen
Toogdienst
Vaarregels
Verwante sites

Goedkoper geld

Hoe hanteer je geld in het buitenland?
Een antwoord op de meest gestelde vragen.

Waar kan ik met euro's betalen?
In volgende Europese landen betaal je in euro's

Waar wissel ik het goedkoopst geld?
Vermijd de wisselkantoren in de buurt van stations en luchthavens.
Daar betaal je meer dan in een gewone bank. Ook hotels rekenen doorgaans behoorlijk meer aan. Geld wisselen op de zwarte markt is strafbaar, en de kans is groot dat je wordt bedrogen.
Kijk hier ook eens onder Wisselkoersen omrekenen

Hoe veilig zijn reischeques?
Heel veilig. Je bent verzekerd tegen verlies en diefstal van elke reischeque. Bovendien krijg je binnen 24 uur of in het slechtste geval binnen enkele dagen nieuwe cheques, ook voor grote bedragen. De voorwarde is wel dat je de aankoopnota laat zien! Bewaar die dus afzonderlijk.
In de VS worden reischeques bijna overal even gemakkelijk aanvaard als cash, maar dat geldt zeker niet voor Europa. Je bent dan verplicht om ze eerst om te wisselen in bijvoorbeeld een bankkantoor.
Een ander nadeel is dat je ongeveer bijna 2% kosten moet betalen voor reischeques. Maar in de meeste landen krijg je een betere wisselkoers dan voor cash, zodat je een flink deel kunt terugwinnen.

Welke kaart gebruik ik best in het buitenland?
Betalen en geld opnemen in het buitenland kan met een gewone bankkaart met Maestrofunctie of met een kredietkaart. Met je bankkaart kan je terecht in grootwarenhuizen, in winkels en aan de geldautomaten met het Maestro-logo. 
Een kredietkaart is een noodzakelijke aanvulling van je bankkaart.
Als je bankkaart het niet meer doet of bij verlies of diefstal heb je een alternatief. Met je kredietkaart kan je gemakkelijk in hotels, restaurants, en op tolwegen betalen. Buiten de eurozone geniet je van een voordelige wisselkoers.

Moet ik vooraf de werking van een nieuwe kaart controleren?
Controleer tijdig de werking van je kaarten voor je naar het buitenland vertrekt. Vraag zo nodig een nieuwe code aan in je bankkantoor. 
Je kunt deze codes veranderen aan elke gevelautomaat.
Probeer je nieuwe code meteen uit aan een geldautomaat. 
Bespreek ook de limieten van je kredietkaart, zodat je genoeg betaalruimte hebt. 
Je kunt deze limieten tijdelijk verhogen.

Hoe kan ik met de minste kosten geld afhalen in het buitenland?
In alle landen die behoren tot de Europese Muntunie kan je met je bankkaart of debetkaart geld opnemen aan de prijs van binnenlandse verrichtingen. 
Hiervoor maak je gebruik van de Maestro-functie op die kaart.
Geld opnemen doe je best met je bank- of debetkaart wanneer het bedrag kleiner is dan 75,-. Alleen bij grotere bedragen is het afhalen van geld uit de muur voordeliger met je kredietkaart.
In het buitenland kan je met je kredietkaart ook geld opnemen bij bepaalde banken en wisselkantoren. De kosten kunnen hoog oplopen.

Wat moet ik doen als ik mijn kaart kwijtspeel?
Waarschuw onmiddellijk CARD STOP (internationale code en dan 32/70/344.344) bij verlies of diefstal van je kaart of als je kaart werd ingehouden door een automaat. Vraag bij de lokale politie dat er een proces-verbaal wordt opgemaakt. De ervaren reiziger neemt uit voorzorg verschillende betaalmiddelen mee, eventueel een tweede bankkaart. En hij bewaart ze niet samen op dezelfde plaats.

Terug