Omhoog
Aanbiedingen
Accomodaties
Activiteiten
Alg. informatie
Ardennen per kajak
Bestuursmedelingen
Boottypes
Caravan en tent tips
Clubblad "Rob Roy"
Clublokaal
Filmpjes
Fotoalbum
Geschiedenis
Jongerenhoek
Kajakcursus
Kalender
Klassement
Lid worden
Nevenactiviteiten
Onze adverteerders
Overzicht clubs
Tochtverslagen
Toogdienst
Vaarregels
Verwante sites

Geschiedenis

De Geschiedenis van onze club

Het ontstaan

Op 26 april 1976 werd de Schotense Kajak Klub boven de doopvont gehouden door Lode Stickens, zijn oudste zoon Diederik en Jean-Marc Van Horelbeke. Hierdoor werd ook de competitie kajaksport geruild voor de recreatieve kajaksport.

De stichters woonden echter te Deurne en daar was nu eenmaal geen "vaarwater" te vinden. Dus ging men op zoek naar een geschikte locatie en vond die ook in Schoten. Bij gebrek aan een geschikte accommodatie werd er ingetrokken in het toenmalig Rodgers Palace, een western dancing. De boten vonden er een plaats in de kelder.

Ondertussen werd er wel verder gezocht naar een geschikt terrein langs de vaart, maar dit bleek geen gemakkelijke klus. Zelfs tot in Hasselt, bij de Dienst van de Scheepvaart werd er aangeklopt. Maar ook hier vond men geen oplossing, wel een goede raad: " Ga eens langs bij VAB-VTB, bij een zekere Robert Orlent en Jos Palinckx. Die hebben misschien een oplossing".

Zo belandde SKK bij het VVW. Op hun beurt namen zij contact op met Hasselt. Zij vonden er ook geen terrein, maar wel plaats voor een schip.

In 1977, één jaar na de stichting van SKK werd er een schip, type spits, gekocht.
Het schip, de "Aide de la vierge", lag in het Straatsburgerdok en werd door de eigenaar, Isidoor Van Landsheer, als schroot verkocht met een intacte motor, maar zonder vrachtbrief, want die had de eigenaar ingeruild voor een flinke subsidie van de staat. 
De "Aide de la vierge" werd omgedoopt in "Rob-Roy".

De naam "Rob-Roy" ontleende men van de Schotse rechtsgeleerde John McGregor, die zijn zelfgebouwde houten kajak deze naam gaf. Hij huldigde hiermee een oude nationale volksheld die in de donkere middeleeuwen, samen met andere Schotse clans, de Engelsen versloeg.

Waar McGregor met zijn 4 meter lange en 75 cm brede kajak verscheen werd hij vol verbazing nagekeken en vooral bespot. Maar hij zette door en bevaarde rivieren in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Hij trok er zelfs mee naar de Jordaan en de Nijl.
Over zijn tochten schreef hij een aantal baanbrekende boeken, en kan dus terecht de vader van het kajaktoerisme genoemd worden.

Verbouwing van de Rob-Roy

De eerste ligplaats

Kajaksportkampen

De parking

Bouwen van de botenloods

Barbecue en marathons

 

top