Omhoog
Aanbiedingen
Accomodaties
Activiteiten
Alg. informatie
Ardennen per kajak
Bestuursmedelingen
Boottypes
Caravan en tent tips
Clubblad "Rob Roy"
Clublokaal
Filmpjes
Fotoalbum
Geschiedenis
Jongerenhoek
Kalender
Klassement
Lid worden
Nevenactiviteiten
Onze adverteerders
Overzicht clubs
Tochtverslagen
Toogdienst
Vaarregels
Verwante sites

Flatwater loop

De flatwater loop is een spectaculaire, maar ook technisch zeer moeilijke beweging.
Wat is nu een flatwater loop...?
Deze techniek is te vergelijken met het springen van een salto, alleen dan met boot en al!
Hoe dat mogelijk is lees je hieronder... 

Uitleg van het principe:
De hele techniek heeft met opwaartse druk te maken. Hoe meer opwaartse druk je kunt creëren, hoe hoger de salto gesprongen kan worden.
Het is te vergelijken met een voetbal die je onder water duwt. Als je de voetbal loslaat wil hij door de opwaartse druk terug naar de oppervlakte. Is het geen voetbal, maar bijvoorbeeld een skippybal dan zal de opwaartse druk zo groot zijn dat deze zelfs gewicht mee naar boven zou kunnen nemen.
En zo werkt het ook met je kajak. Als je het volume van je boot diep onder water kunt krijgen, kun je de opwaartse druk gebruiken om genoeg hoogte te krijgen zodat je een salto kunt springen!

Oefening vooraf:

1. Ga door middel van de double pump in een bow stall staan. In het vorige deel van flatwatersession werd geschreven over twee soorten bow stalls. De tweede is het beste uitgangspunt voor deze techniek.
2. Als je op je voetensteun gaat staan merk je dat je boot dieper in het water zakt. Haal je de druk van je voetensteun af dan komt de boot weer terug omhoog.
Nu is het de bedoeling dat je dit principe in een ritmische beweging probeert voor elkaar te krijgen, waarbij je boot steeds dieper in e uit het water komt.
Hoe dieper de boot onder water komt, hoe hoger hij eruit kan springen. Je kunt je peddel gebruiken om jezelf dieper onder water te trekken of verder uit het water te duwen.

De techniek:

1. Ga in een bowstall staan (afb.1)


2. Veer je boot 1 keer in het water om het gevoel van de vering te krijgen. Deze beweging hoeft niet diep in het water, het is zelfs beter om je energie voor de volgende vering te bewaren en nu slechts puur op de techniek en de hoek van je boot te letten! Bij het terugveren moet de hoek van je kajak en het water namelijk tussen de 70 en de 90 graden zijn (afb.2)


3. Veer je boot nu met alle kracht in het water. Ik bedoel: Schop hem diep!! De boot moet helemaal verticaal (90 graden) of zelfs iets oververticaal (100 graden) in het water staan!
Tegelijkertijd hef je beide armen met peddel zo hoog mogelijk boven je! (afb.3, zie hoe diep de boot in het water is verdwenen!)


4. De boot begint nu met terugveren naar de oppervlakte. Ergens tussen halverwege en het hoogste punt van die veerweg gooi je je lichaam met alle kracht zeer explosief voorover! Je peddel komt daarbij plat op het water te liggen en je kunt de druk van de bladen als extraatje gebruiken bij de opwaartse druk. De boot zal nu over je lichaam getrokken worden (afb.4, Let op de druk van de peddel en de boot die al bijna los komt uit het water...).


5. Direct na de explosieve beweging voorover komt weer een zeer explosieve beweging: Je lichaam was helemaal voorovergebogen en die moet nu compleet gestrekt worden. Je kunt het vergelijken met het opwerpen van een handstand. Je handen op de grond, je lichaam voorovergebogen en dan je benen opgooien om verticaal te komen. Hoe agressiever je je benen opgooit, hoe verder je door zult vallen. En dit geldt dus ook voor de loop: Hoe agressiever die benen gestrekt worden; hoe verder de boot over je heen getrokken zal worden (afb5 en 6).


6. Als je achterkant op het water is geland kun je je bovenlichaam weer optillen en rechtop gaan zitten. De boot zal na het landen op zijn staart (voorbij de verticaal!!!) langzamerhand weer plat komen te liggen (afb.7 en 8).


7. Applausje voor jezelf!!!

Succes met oefenen en have fun!

(door René Boom)

Top


Terug