Omhoog
Aanbiedingen
Accomodaties
Activiteiten
Alg. informatie
Ardennen per kajak
Bestuursmededelingen
Boottypes
Caravan en tent tips
Clubblad "Rob Roy"
Clublokaal
Filmpjes
Fotoalbum
Geschiedenis
Gezond sporten !
Kajakcursussen
Kajakspelletjes
Kalender
Klassement
Ledenhoek
Lid worden
Nevenactiviteiten
Onze adverteerders
Overzicht clubs
Tochtverslagen
Toogdienst
Vaarregels
Verwante sites

Documenten & verzekering

Je kan als een bohťmien vertrekken, maar de juiste papieren besparen je sores en troubles.

Identiteitskaart of paspoort
Voor de meeste Europese landen is geen paspoort (en eventueel visum) nodig bij bezit van de nationale identiteitskaart.
Maar neem altijd een identiteitskaart of paspoort mee wanneer je binnen de Europese Unie reist! Zo kan je zo nodig bewijzen wie je bent.
Het was wel de bedoeling van het Akkoord van Schengen om alle controles aan de binnengrenzen af te schaffen. Volgende landen nemen volledig deel aan Schengen:
BelgiŽ, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, ItaliŽ, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden, plus IJsland en Noorwegen (die nochtans geen lid zijn van de EU). In die landen kan je dus de grens overschrijden zonder dat je een identiteitskaart toont. Maar de douane en politie hebben het recht om ze te vragen. Dat geldt zeker voor Ierland en Groot-BrittanniŽ, want die EU landen nemen niet deel aan Schengen. Je hebt ook een geldig paspoort of identiteitskaart nodig voor de nieuwe lidstaten die in 2004 toegetreden zijn tot de EU: SloveniŽ, Hongarije, Slowakije, TsjechiŽ, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Cyprus en Malta.Voor kinderen, jonger dan twaalf, kan je een Kids-ID aanvragen. Dat is het elektronische identiteitsdocument voor Belgische kinderen tot 12 jaar. Met een Kids-ID kunnnen kinderen jonger dan 12 jaar ook reizen binnen de Europese Unie en enkele andere landen. In sommige landen moet het kind begeleid worden door een ouder of voogd of beschikken over een ouderlijke toestemming (meer info: www.diplomatie.belgium.be/nl). 

De levertijd van een Kids-ID bedraagt 3 weken. Vraag de kaart dus op tijd aan bij uw gemeente.
De spoedprocedure is immmers vele malen duurder dan de normale prijs.

Om een Kids-ID aan te vragen bij je gemeente, moet je:

het ouderlijk gezag hebben over het kind
samen met het kind naar de gmeente gaan voor de aanvraag
een pasfoto van het kind bijhebben

Verlies of diefstal
In geval van verlies kan je bij je gemeentebestuur een voorlopige identiteitskaart krijgen. Dat betekent echter niet dat het land van bestemming je voorlopige kaart ook aanvaardt. Check dit vooraf!
Als je identiteitskaart of paspoort zoek geraken in het buitenland, dan doe je aangifte bij het dichtstbijzijnde politiekantoor. Vraag een kopie van het proces-verbaal. Met het proces-verbaal en twee recente foto's ga je naar de ambassade of het consulaat voor een nooddocument.
De procedure gaat sneller als je vooraf kopieŽn van je documenten hebt genomen of je gegevens genoteerd hebt.

Rijbewijs
Het rijbewijs dat je in een EU-land hebt gekregen, is geldig in de gehele Europese Unie. Dat rijbewijs moet je altijd bij je hebben. Niet iedereen met dat document kan een auto huren! Op EU-niveau ligt de minimumleeftijd meestal tussen 20 en 23 jaar. Er is ook een maximumleeftijd tussen 65 en 75 jaar.

Autoverzekering
Wanneer je binnen de EU, IJsland en Zwitserland reist, geeft je autoverzekering automatisch de minimumdekking die wettelijk verplicht is (wettelijke aansprakelijkheid). Ben je in BelgiŽ all risk verzekerd, controleer dan of je ook in andere landen gedekt bent.
Een groene kaart moet steeds bij je documenten zitten.

Europees aanrijdingformulier
Je kan een Europees aanrijdingformulier vragen bij je verzekeringsagent. Daarmee wordt het gemakkelijker om ter plaatse aangifte te doen bij een buitenlands ongeval.

Europese ziekteverzekeringkaart
Heb je een reisbijstandsverzekering, dan zal de verzekeraar bij medische problemen in het buitenland zorgen voor de Europese ziekteverzekeringkaart. In ander gevallen moet je zelf je Europese ziekteverzekeringkaart vragen bij je ziekenfonds of ziekteverzekeraar.

Reisbijstandsverzekering
Wie aangesloten is bij een ziekenfonds denkt soms dat hij daarom geen reisbijstandsverzekering nodig heeft. Niets is minder waar. Voor sommige landen zijn de bedragen die de sociale zekerheid via het ziekenfonds terugbetaalt zeer beperkt. Daarnaast omvat een goede reisbijstandsverzekering  ook bijstand voor de auto.
Ook met de bijstandskaart van je automerk of een chique kredietkaart heb je niet de perfecte verzekering. Het gaat telkens om deelaspecten van een bijstandsverzekering en niet om een totaalpakket. Vaak garanderen zij een ontoereikend bedrag voor de voorziene waarborgen.
Vooral behelst een dergelijk reisbijstandsverzekering  meer dan alleen de ziekenhuisfactuur. Denk aan de kosten van opsporing of redding in een noodsituatie, repatriŽringkosten, kosten om een familielid te laten overkomen, de terugkeer naar huis van de medereizigers, vervroegde terugkeer naar huis als er een sterfgeval in de naaste familie is... Daarom is een passende reisbijstandsverzekering  geen overbodige luxe.
De reisbijstandspolissen van VAB behoren tot de meest uitgebreide op de Belgische markt. Ze omvatten de nodige garanties voor wie een actieve, sportieve of belevingsvakantie onderneemt.
Reisbijstandspolissen -> Lees meer...

Polis voor annulering of bagage
Moet je een reis annuleren, dan kan je dat heel wat geld kosten, vooral wanneer dit gebeurt kort voor het vertrek. Een annuleringsverzekering is dus geen overbodige luxe.
Omwille van de stijgende criminaliteit is het ook geen slecht idee om je te verzekern tegen verlies van bagage -> Lees meer...

Terug