Omhoog
Aanbiedingen
Accomodaties
Activiteiten
Alg. informatie
Ardennen per kajak
Bestuursmededelingen
Boottypes
Caravan en tent tips
Clubblad "Rob Roy"
Clublokaal
Filmpjes
Fotoalbum
Geschiedenis
Gezond sporten !
Kajakcursussen
Kajakspelletjes
Kalender
Klassement
Ledenhoek
Lid worden
Nevenactiviteiten
Onze adverteerders
Overzicht clubs
Tochtverslagen
Toogdienst
Vaarregels
Verwante sites

Check je auto voor de zomer

Zoek je de zon op in het buitenland, dan controleer je vooraf je auto. Of je laat de controle geheel of gedeeltelijk doen door een technicus. Want de vierwieler wordt extra op de proef gesteld door de hitte en de files. Aan de hand van deze tips beleef je een zorgeloze, meer comfortabele reis naar het buitenland

Controlelijst van 10 cruciale punten

 1. Motor: de motor verdient een groot onderhoud met een oliewissel en nieuwe filters (lucht, brandstof, olie). De ontsteking en de injectie moeten nagekeken worden. Bijzondere aandacht gaat naar mogelijke olielekken en de staat van de aandrijfriemen.
 2. Koelvloeistof: de koelvloeistof wordt best om de twee jaar vervangen, zodat interne motorschade wordt voorkomen. Laat het koelsysteem controleren op lekken. Ook de werking van de koelventilator en de thermostaat moeten gecheckt worden.
 3. Batterij: verwijder de oxidatie ter hoogte van de polen van de batterij. Smeer de polen in met zuurvrije vaseline. Kijk naar het peil en de inhoud van de batterij. Controleer de leidingen en vooral de aarding.
 4. Remmen: laat de trommelremmen stofvrij maken. Een specialist moet de remschoenen en cilinders controleren. Laat de remblokken en schijven nakijken. Breng de remvloeistof op peil en laat ze eventueel vervangen (liefst om de twee jaar).
 5. Banden: let op het loopvlak en de diepte van de groeven, zodat je ook voldoende grip hebt bij regenweer. Breng de banden op de correcte spanning. Controleer ook de spanning van het reservewiel!
  Wil je meer weten over banden in het algemeen? Lees meer...
 6. Schokdempers: controleer de schokdempers visueel op lekken. Voer de duwtest uit op elke hoek van het koetswerk. Raadpleeg bij twijfel een specialist.
 7. Lichten: controleer of alle lichten goed werken. De stoplichten kan je controleren met behulp van een huisgenoot. Ook handig is een afgezaagde oude borstelsteel die je kan klemmen tussen de zetel en het rempedaal. Ben je alleen op stap met auto (en caravan) dan is dit best een handig hulpstukje.
 8. Zichtbaarheid: ruitenwissers vervang je liefst om het half jaar. Vul het reservoir van de sproeier bij met een aangepast zomeradditief. Controleer de voorruit op kleine beschadigingen zoals putjes en barstjes.
 9. Airco: om het jaar is een controle aangewezen. Van wezenlijk belang zijn het vervangen van de filters, het reinigen van de verdamper, het meten van de gasdruk en het controleren van de aandrijving van de compressor. Het gas van de airco wordt best om de twee jaar buiten de auto gereinigd in een speciaal apparaat.
  Zet geregeld de airco even aan, zo blijft hij langer in orde.

Terug